Joom!Fish config error: Default language is inactive!
 
Please check configuration, try to use first active language

 Στύγα
Home Αξιοθέατα Στύγα

Στύγα

There are no translations available.

ΤΟ ΒΑΡΑΘΡΟ ΤΗΣ ΣΤΥΓΟΣ

Tο βάραθρο της Στυγός βρίσκεται στα ανατολικά πρανή του όρους Ερημίτη που υπερυψώνονται δυτικά του οικισμού Τζάρας του Δ.Δ. Κορώνης του Δήμου Πάργας.  Συγκεκριμένα η θέση απέχει περίπου 500 μέτρα δυτικά του επαρχιακού δρόμου Κορώνης ? Μορφίου και καθορίζεται από τις συντεταγμένες (προβολικό σύστημα
Ε.Γ.Σ.Α 87): Χ=0199325                   Ψ=4355112

Το υψόμετρο του στομίου του βαράθρου είναι περίπου 190 μέτρα στη νότια πλευρά και περίπου 200μετρα στη βόρεια πλευρά.

(Στύγα)Η περιοχή είναιορεινή ? ημιορεινή με έντονη μορφολογία και μεγάλες κλίσεις των πρανών προς τον οικισμό Τζάρας. Θαμνώδης πυκνή βλάστηση κυρίως από πουρνάρια καλύπτει τόσο την άμεση όσο και την ευρύτερη περιοχή. Τα μεγαλύτερα υψό μετρα στην περιοχή φτάνουν έως τα 534 μέτρα στην κορυφή Ερημίτης δυτικά του βαράθρου.Τα καρστικά έγκοιλα, τα σπήλαια, τα καρστικα φρέατα και οι κρημνοί είναι μορφές διαδεδομένες στην ευρύτερη περιοχή του όρους Ερημίτη.

 

(Μερική άποψη)

Από γεωλογική άποψη στην ευρύτερη περιοχή Κορώνης -Μορφίου -Καλοδικίου εμφανίζονται οι παλαιότεροι γεωλογικοί σχηματισμοί της Ιονίου γεωτεκτονικής ζώνης:

-Γύψοι και Τριαδικά Λατυποπαγή (ηλικία: Τριαδικό)

-Ασβεστόλιθοι Σινιών και Παντοκράτορα (ηλικία: Κατώτερο-μέσο Λιάσιο)

Τα τριαδικά λατυποπαγή αποτελούνται από λατύπες σπηλαιωδών ασβεστόλιθων και δολομιτών εντός ενός συνδετικού υλικού που εύκολα κονιορτοποιείται.

 

Οι ασβεστόλιθοι είναι λευκοί και θρομβώδεις με πάχος που φτάνει και τα 1500 μέτρα.

Οι ασβεστόλιθοι και τα Τριαδικά λατυποπαγή είναι υδροπερατά πετρώματα που επιτρέπουν στα νερά της βροχής να κατεισδύουν στην βραχομάζα τους, να την διαπερνούν μέσα από ένα πλήθος ρωγμών - υπόγειων αγωγών και να αναπτύσσονται υπόγειοι υδροφόροι ορίζοντες. Με την είσοδο του νερού στα ανθρακικά πετρώματα λαμβάνει χώρα ένα πλήθος διαδικασιών διάλυσης των πετρωμάτων και δημιουργίας στο πέρασμα των αιώνων υπόγειων αγωγών, καρστικών φρεάτων, βαράθρων και σπηλαίων . Αποτέλεσμα αυτών των διαδικασιών είναι και το σπηλαιοβάραθρο της Στύγας καθώς και άλλων μικρότερων σπηλαίων που συναντούμε στην ευρύτερη περιοχή.

Tο βάραθρο αναπτύσσεται στα τριαδικά λατυποπαγή στον πυθμένα ενός έγκοιλου που δημιουργήθηκε στην ανθρακική βραχομάζα από την κατάρρευση της οροφής σπηλαίου που βρίσκονταν κοντά στην επιφάνεια του εδάφους πάνω από την σημερινή είσοδο του βαράθρου . Το έγκοιλο που δημιουργήθηκε έχει ελλειψοειδή μορφή με διαστάσεις 100 περίπου μέτρα μήκος και 30 μέτρα πλάτος. Ο μεγάλος άξονας έχει διεύθυνση ΒΔ-ΝΑ.

Η είσοδος του βαράθρου βρίσκεται στην βάση απότομου κρημνού ύψους περίπου 25 μέτρων που δημιουργείται στην ανατολική πλευρά του βυθίσματος. Έχει τοξοειδή μορφή και βρίσκεται σε βάθος περίπου 20 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους ( χείλος του εγκοίλου).Το μήκος του τόξου είναι περίπου 14 μέτρα και το ύψος του φτάνει και τα 7 μέτρα

Είσοδος

Στην αρχική του μορφή φαίνεται ότι το σπήλαιο είχε δύο αίθουσες:

Την ανώτερη που κατέρρευσε και δημιούργησε το βύθισμα και

Την κατώτερη που αποτελεί το αυτό καθεαυτό Βάραθρο

Το σπηλαιοβάραθρο αναπτύσσεται κατά κύριο λόγω κάτω από το επίπεδο της εισόδου και αποτελείται από μια μεγάλη αίθουσα διαστάσεων: 30 μέτρα μήκος, 20 μέτρα πλάτος και 20 μέτρα ύψος.

Σε σχέση με το επιφανειακό έγκοιλο η αίθουσα του βαράθρου αναπτύσσεται στην ανατολική του πλευρά.

Από την είσοδο έχουν εισέλθει στην κυρίως αίθουσα σημαντικοί όγκοι κορρημάτων και ερυθροπηλών από την διάβρωση των τοιχωμάτων του ανωτέρου έγκοιλου και έχουν καλύψει σημαντικό μέρος του δαπέδου του σπηλαίου και της εισόδου . Στην οροφή του σπηλαίου παρατηρούμε σταλακτίτες έως και 3 μέτρα .Στο δάπεδο δεν παρατηρούμε σταλαγμίτες πιθανότατα λόγω της πρόσχωσης τους από τα υλικά που εισέρευσαν στο σπήλαιο από την ανώτερη αίθουσα.

Τους θερινούς κυρίως μήνες μπαίνουν στο σπήλαιο αιγοπρόβατα γι?αυτό στο πέρασμα των χρόνων έχει αποτεθεί στρώμα κοπριάς

Στην ανατολική πλευρά του δαπέδου του σπηλαίου δημιουργείται μικρή λίμνη νερού που ονομάζεται κολυμπήθρα του Αχιλλέα .Εδώ κατά τηνμυθολογία η Θέτιδα βούτηξε τον Αχιλλέα κρατώντας τον  από την πτέρνα και το νερό αυτό τον έκανε αθάνατο εκτός από την πτέρνα του(Αχίλλειος πτέρνα).

 

Το βάραθρο της Στυγός είναι φυσικό μνημείο ιδιαίτερου κάλλους αλλά και γεώτοπος συνδεδεμένος με την μυθολογία, γεγονός που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Η προστασία του σπηλαίου και η ανάδειξή του θα πρέπει να αποτελέσει μέλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης γεγονός που θα το καταστήσει προορισμό τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δρ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Υδρογεωλόγος